Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2007 20:27 - Знание, познание, съзнание
Автор: cyrix Категория: Други   
Прочетен: 2226 Коментари: 1 Гласове:
0



Знание, познание, съзнание

Емануил Пенчев

Днес много хора разбират необходимоста от придобиване на знание. За тази цел още от ранно детство училището е задължително за развитието и успеха на човека. Минава през различни нива на обучение и това не е всичко, защото, ако искаш да не изоставаш, трябва да следиш новостите и постижениеята. Отдавна вече компютъра навлезе в нашия бит като една от най-добрите машини за получаване и обработка на информацията. Средствата за масова информация непрекъснато ни осведомяват за ставащото по света, който може да се оприличи на едно село, в което няма тайни.

Въпросът, на който трябва да обърнем сериозно внимание, е:

Откъде получаваме знание? Кой авторитет стой зад него и каква е целта на всичко това?

Разбира се, важно е и нивото на знание; как да го възприемем или отхвърлим – изцяло или частично.

 

Има три нива на знание:

  1. Знание.
  2. Познание.
  3. Съзнание.

 

Знанието  е получената информация за някого или нещо, което обогатява нашето виждане за света или за самия теб. Например чуваш прогнозата за времето утре и разбираш, че ще е слънчево. Това ти помага по-добре да си направиш плана за следващия ден, да решиш какво ще облече6, до отделиш време за разходка и т.н.

Така погледнато, знанието е полезно за нашия живот и дейност, но от друга страна, това не е всичко, от което се нуждаем, за да бъдем успешни.

Познанието е знание плюс приложение или практика, в която ти лично си участвал. В Римляни 12:2 се казва „за да познаете от опит, що е Божията воля”.

Пример: Един човек попитал един пастор: „Вярно ли е, че в Библията пише за Исус Христос?” Пасторът отговорил: „Аз всеки ден чета от нея и непрекъснато се споменава за Него”.

Макар познанието да е по-високо от знанието, има още нещо – това е съзнанието.

Съзнанието е познание, вградено или станало част от твоята личност. Това се вижда в Голямата заповед: „И да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, всичката си душа и всичкия си ум и с всичката си сила” (Марк 12:30).

Пример за това е разбирането, че всеки от нас е човек – това е част от нашето съзнание.

В заключение искам да отбележа, че е добре да знаем за Бога, но е още по-добре да живеем по Неговата воля, а  най-добре е да имаме лично приживяване с Него.



Тагове:   знание,


Гласувай:
0



1. merita - Хубаво си го написал. Хареса ми в...
23.05.2007 00:14
Хубаво си го написал.Хареса ми връзкана която си напревил между понятията и приложението им във връзка с вярата.Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cyrix
Категория: Други
Прочетен: 145399
Постинги: 49
Коментари: 58
Гласове: 462
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930