Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2007 22:33 - Какво да чакам занапред от Господа?
Автор: cyrix Категория: Други   
Прочетен: 2448 Коментари: 4 Гласове:
0



Какво да чакам занапред от Господа?
4 Царе 6:24-33 и 7:1-2

1. Време на велики царе, пророци, победи и чудеса!
А) пророк Елисей – Бог е спасител или Бог който спасява (Времето на Елисей се характеризира с непрекъснати битки, велики чудеса и поврати в историята на Израел и Юда. Не веднаж спасява живота на израйлевия цар, веднъж и на едомски и юдовия цар когато се биха с моавците. Пророк който можеше да възкресява не само докато беше жив но и мъртъв. Разделящ водите на Йордан и т.н. )
Б) цар Иорам – Господ издига. Цар на Израел, внук на цар Ахав и Йезавел. В) Сановника на чиято ръка се подпираше царя? – кой е той? Най-доверения човек на царя, негов личен телохранител, съветник и приятел, пазител на неговия живот!
Г) Самария – Бдителност ( крепост и столица на Израел )
Д) Сирииския цар Венадад ( Син на Всевишния или Сина на най-високопоставения )
2. Събитието събрало всички тези имена в едно – Обсадата на Самария!
Самария беше столица на Израел и като такава беше и най-силната крепост в царството,затова враговете на Израел знаеха, че ако падне Самария то и Израел ще падне в ръцете им. Сирииския цар Венадат беше отколешен враг на Израел и още от времето на цар Ахав постоянно водеше войни с израелските царе. Това беше втората му обсада на Самария, предната обсада беше много трагично завършила за него и сега беше момента в който искаше да измие срама от това поражение. Цар Венадад изобщо не беше син на Всевишния, а по скоро син на Римона – син на княза на този свят! Самария се държеше упорито и задържаше враговете отвън, стените е пречеха на враговете пред портите, но за съжаление се оказа, че има врагове отвътре портите й! Сирийския цар държеше яко обсадата, нито вода, нито храна, нито подкрепления можеха да достигнат до обсадените и постепенно глада и жаждата започнаха да превземат града. Понякога нашето сърце е точно като Самария, то е като точно този град – има цар който не е чак толкова лош ( ние сме царе в нашите градове ), имаме пророци ( Святия Дух и Словото ), имаме враг който е стегнал яко обсадата и провизийте започват да привършват застрашително бързо! Винаги има тези персонажи в историята, разликата е в сановника който имаме до нас! Може би ще ми опонирате, че неможе и дума да става за сравнение между нас и цар Йорам, но ако сме честни пред себе си и Бога ще видим, че сме почти като него. Той небеше толкова зле както неговия дядо, ако не беше неговата баба Иезавел той щеше да бъде един прекрасен цар, цар за пример на подражание. Хората с който беше заобиколен небяха добри и това пречеше на цар Иорам, нито баба му нито негови личен съветник имаха вяра в Бога. Знаете ли защо Иорам беше различен от дядо се Ахав? 4 Царе 2:25 „И от там отиде на планината Кармил, отгдето и се върна в Самария.” Пророк Илия може да беше всичко друго но не и смел и предан докрай както пророк Елисей, Елисей не се криеше както своя учител от Йезавел, той служеше смело и непоколебимо и на точното място. По времето на пророк Илия Самария беше пример за зло и беззаконие и иделопоклонство, в времето на пророк Елисей Самария беше много по-добре защото Божието Слово беше сред хората. Първенците се бяха събрали при Елисей и търсеха надежда и избавление в Бога, и враговете занеха това и започнаха да търсят повод да елиминират пророка.
3. Кой е Съновника на чията ръка се подпираш? – Жената която беше причина за събирането на Елисей, Йорами, старейшините и съновника най-вероятно е било паставено лице чиято цел е било да разневи царя на пророка. Иорам се беше смирил, той бше с вретище, а предполагам и е постил и точно тогава дойде тази жена. Нещо подобно направи и Йоав като нае една умна жена да дойде пред цар Давид и да му каже точно определено нещо за да се възвърне побегналия Авесалом. Тук царя неразличи уловката, но Елисей беше предупреден от Господа за това. Нека се замислим върху едно нещо – нима неможеше Елисей да се помоли както предния път когато бяха дошли сирийските войски и да бъдат поразени с слепота? Можеше, но Бог беше решил да даде един урок на Иорам колоко е силен и да го поощри да си подбира съветниците. Често и ние сме под обсада както Самария, войските който Елисей беше пуснал може би сега пак се бяха върнали, както Иорам може би съжаляваме, че сме пропусвали нашия „щастлив шанс” за успех. Иорам си е казвал – Ей, ако бях поразил тогава онази армия, сега нямаше да съм обсаден! Ние може би често си казваме – Ех, ако тогава бях направил това и това и небях послушал Господа щях да съм по добре! Йорам беше разколебан, той беше се смирил, беше с вретише и слушаше Елисей, но същевременно от другата му страна беше съновника който беше пълен с неверие и баба му. Сатана знае, че едно царство разделено само против себе си няма да успее и затова искаше да направи така, че в Самария да има 2 лагера. Сатана ще се стреми винаги да стегне яко обсадата и да внедри негови агенти, който колокото се може по-скъпи да са ни и който да ни отдалечат от Бога.
„Какво да чакам занапред от Господа?” – Личи ли си отчаянието в думите на Йорам? ДА си спомняме и ние да сме казвали същото? Поне аз за себе си мога да кажа, че съм ги казвал и то неведнъж. В тези думи личи, че не си оставил Бога, но всяка надеждата и ресурси са почти тотално изчерпани, вярата е пред умиране, и отчаянието те е сграбчило за гърлото. Същия въпрос е минал през главата на Петър и останалите апостоли след като разпъват Христос – На какво да се надеем сега след като нашия Учител и Господ е мъртъв? Нека неслушаме този съновник който казва – „Ето сега, и прозорци ако би направил Господ на небето, би ли могло да стане това нещо?” Недейте слуша неговия глас, това е гласа на сатана! Точно където нашата сила и възможности свършват започват Божийте възможности и те нямат лимит!
4. Отговора от Бога - „Тогава рече Елисей: Слушайте Господното слово. Така казва Господ: Утре, по това време, при портата на Самария една сата чисто брашно ще се продаде за един сикъл, и две сати ечемик за един сикъл.” Божия отговор дойде и той гласеше, че утрешния ден ще има 100 % от днешния, че ще има излишък а не недоймак, че ще има блогословение а не бедствие! Можеш ли повярва? Можеш ли тогава да кажеш – Да вярвам Господи в твойте думи! Трудно е да се каже това, но не е невъзможно! КОГАТО ВИДИШ ОТГОВОРА, НЯМАШ НУЖДА ВЕЧЕ ОТ ВЯРА! Бог искаше от царя и първенците да чуят всичко и да провери дали вярата или неверието ще взимат връх в сърцата им. Бог идва и тази вечер при всеки един от нас и ни пита – Можеш ли повярва? В същото време сатана чрез този безименен съветник ще дойде и ще те обезкуражава, ще се опитва да се е съмнение и раздори. Йорам нищо не отговори нито на съновника нито на Елисей, може би това ни се струва най-добро и мъдро но небеше! Най-доброто е да повярваш с цялото си сърце и да се отървеш от този съновник, вземи пророк Елисей на негово място, позволи на Господа да е твой помощник, подпирай се винаги на Него и Той ще те подпре. Нека запомним, още нещо от тази история – Бог може да дава не достатъчно а повече от колкото сме попросили или мечтали, не защото сме заслужили а защото ни обича! Затова и Христос дойде, да бъде ТВОЯ СЪНОВНИК НА КОЙТО ДА СЕ ПОДПИРАШ В ВРЕМЕ НА ИЗПИТАНИЕ!

Бачо Киро
03.6.2007 г.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. zari - Чудесен постинг!
11.06.2007 09:37
Благодаря за насърчителните думи! Да, не поради заслугите ни, а заради Неговата любов и милост имаме всичко!
цитирай
2. merita - Настина много насърчителен и пълен ...
12.06.2007 12:49
Настина много насърчителен и пълен с поука е постинга ти!Благодаря ти за това , и нека ноистина вярата ни да не е раздвоена.
"Така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си."-Откровение 3:16
Знам , че винаги трябва да търсим гледната точка на Бог .
Търсете Господа и Неговата сила. Търсете лицето Му винаги.-Псалм 105:4
Поздрав
цитирай
3. zari - Отново чета и разбирам
19.06.2007 07:17
колко мъдрост има в Божиите слова и колко съм недостатъчен.
цитирай
4. doka - Много хубав постинг!!! :)
19.06.2007 11:10
Наистина,Бог Е велик...пълен с благи милости...наша надежда,опора и сила...един,Който върши чудеса...!!! Исус Е Чудесен !!! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cyrix
Категория: Други
Прочетен: 145445
Постинги: 49
Коментари: 58
Гласове: 462
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930