Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2007 20:45 - Златната трапеза
Автор: cyrix Категория: Други   
Прочетен: 1603 Коментари: 0 Гласове:
0



Златната трапеза
Изход 25:23-24; Левит 24:5-9

1. Дърво –
1.1. характеристики на ситима
а) здравина – акацията се отличава с голяма твърдост и здравина поради плътноста на своята дървесина. Християнина трабва да е здрав и твърд в време на изпитания, непоколебим когато вълните се издигат високо. От това дърво се очакваше да издържа на напрежения и натиск, от нас се изисква същото – да уържаме напора на врага, да се съпротивляваме но все пак да не забрявяме, че все пак сме дърво и имаме предел. Човешката плът си е плът все пак, и нека нито я подценяваме, нито да я пресилваме. Христос в пустинята огладня, и той се уморяваше и т.н. -
Истината е основа на здравината - 3 Иоаново 1: 1 От Презвитера до любезния Гаий, когото любя; 2 Възлюбений, молитствувам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти. 3 Защото много се зарадвах, когато дойдоха някои братя и засвидетелствуваха за твоята вярност, според както ти ходиш в истината. 4 По-голяма радост няма за мене от това, да слушам, че моите чада ходят в истината.
б) устойчивост на гниене – плътноста на дървесината и някой още специфични характеристики превръщат акацията в много трудно поддатлива на гниене материя. Затова от нея се правят бурета, бъчви и т.н. Ако бъде обработена става още по-устойчива. Христианина трябва да не е поддатлив на разваляне, да се постоянно „импрегнира” с Святия Дух и така той ще се съпротивлява на греха който се опитва да разруши нашия дух и тяло.
Устойчивоста идва от вяра - Евреи 6:15 И така, Авраам, като устоя, получи обещаното.
в) добър материал за обработка – от него са се изработвали много мебели. Бог иска от нас да се оставим той да ни обработи както Той желае, да направи това което смята че е добро. От различните видове дърво стават различни неща, така и от нас стават различни хора с различно служение, но всички може Бог да ползва!
г) места където се среща – ситима се среща в пестинята или слабо напояваните местности на Арабския п-в. В пустинята няма изобилие от вода, няма прохлада, няма различни сезони, но точно липсата на тези неща прави ситима ситим. Жегата стяга дървесината, липсата на вода кара дървото да расте бавно и затова е плътно и не гние. Изпитанията не ни вредят, напротив ако имаме Христов ум ще са препоставка за благословения и причина да бъдем използвани на Божията нива, да получим честа да сме в Светая Светих завинаги!!!
1.2 Преобрази
а) на Христос
б) на нас християните

2. Злато – характерни черти
а) ковак метал, лесен за обработка – златото се кове отлично и затова от древноста е бил обект на изкусвото и занаятите. Но за да се получи нещо добро и красиво от златото е нужно и добър майстор ковач!!! А кой е по-добър майстор от Господа? Римляни 9:21 Или грънчарят няма власт над глината, с част от същата буца да направи съд за почит, а с друга част - съд за непочтена употреба?
б) рядък метал – златото не се намира навсякаде и големи количества. Вярата, Любовта, Надеждата в Христос не се намират навсякъде, а те са едно от основните характеритики на вечноста. Христос беше сам, Месията беше само един и беше само в Израел, христианите не са тези който имат това име, христиани са тези който отразяват Христос в себе си. Нека не гледаме да сме като света и околните, камъни много, златото е малко но скъпоценно!!!
в) блясък - Псалми 104:1 Благославяй, душе моя, Господа. Господи Боже мой, Ти си твърде велик С блясък и величие си облечен .... Пример с Саду Сурдат Синг и Мойсей, и как те са отра зявали славта на Господа. Греха е тъмнина, затова и Савел ослепя за да прогледа Павел!!!
г) вечен – Бог е Вчера, Днеска и Вовеки! Христос не показа признаци за стареене, откакто се е възнесъл е все същия, няма и сянка на промяна!
д) плътен – Прътноста тук е преобраза да свързаноста на Отец с Сина и Святия Дух. Това трябва да важи и за нас като църква, всички трябва да сме плътно споени и привлечени от Господ и неговата любов която ни превръща в едно цяло – в ЕДНО ТЯЛО!
е) начини за добив – в Стария завет златото се добиваше чрез копаенето на руда която се претапяше и се извличаше метала. Златното съдържание в съотношение с останалите примеси е било много мъничко, но това не е спирало хората да търсят и добиват златото. Христос дойде до целия свят, но само една много мъничка част го последва, само едно малко стадо овце тръгна след Най-Велкия Пастир! Ние като негови наследници сме призовани също да се трудим и да копаем руда, да търсим нови скъпоценни зрънца който да се прибавят към спасените души! А това е най-скъпоценното за Господа! Ние скъпи на Него и Той на нас! Лука 15:7 Казвам ви, че също така ще има повече радост на небето за един грешник, който се кае, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние. Марка 16:15 И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.
ж) пречистване - Малахия 3:3 Ще седне като един, който топи и пречиства сребро, Та ще очисти левийците, И ще ги претопи като златото и среброто; И те ще принасят Господу приноси с правда.
Притчи 27:21 Горнилото е за пречистване среброто и пещта за златото. А човек се изпитва чрез онова, с което се хвали.
Златото се пречиства в пещ като се разтапя и тогава шлакта се отделя отгоре и тогава тя се отгребва. Без да сме опитани и пречистени чрез огън несме осведелствани като Божий синове и дъщери! Христос мина през пеща, през Гецимания и Голгота, значи и ние също да минем от там!

3. Хлябове
а) безквасен хляб
б) подправен с сол
в) с ливан
г) стояха пред Господа една седмица
д) бяха само за свещенниците
е) преобрази

4. Ливан – произход, използване и преобрази за нас


неделя, 01 Юли 2007 г.
Бачо Киро, вечерно богуслужение


Тагове:   трапеза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cyrix
Категория: Други
Прочетен: 145418
Постинги: 49
Коментари: 58
Гласове: 462
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930